Usein kysytyt kysymykset

Yleisiä kysymyksiä hedelmällisyystietokoneesta

Miksi menetelmä perustuu pelkästään lämpötilan mittaamiseen?

Tutkimuksissa on verrattu pelkästään lämpötilaa seuraavia käyttäjiä toisiin käyttäjiin, jotka käyttivät apuna myös muita tietoja, kuten limaneritystä ja kipuja kuukautisten välillä. Lisätiedoista ei kuitenkaan havaittu olevan mitään erityistä hyötyä. Näiden muiden menetelmien todettiin joskus tuottavan enemmän epävarmuutta ja joissakin tapauksissa ne jopa vähensivät tarkkuutta. Näissä tutkimuksissa ei myöskään havaittu eroa luonnollisten perhesuunnittelumenetelmien kokeneiden käyttäjien ja niitä ennestään tuntemattomien välillä. Siksi laitteen kehittäjät eivät katsoneet tarpeelliseksi lisätä muita toimintoja. Itse asiassa tuotteen ainutlaatuista 99,3 %:n luotettavuutta on vaikea ylittää.

Miten hedelmällisyystietokone eroaa erilaisista tarjolla olevista ehkäisysovelluksista?

Valley Electronicsin hedelmällisyystietokoneilla on takanaan 30 vuoden kehitystyö. Erilaisilla ehkäisysovelluksilla on hyvin lyhyt historia. Painotamme, että kyseessä on tietokone, mikä arvioi hedelmällisyyttäsi, ei sovellus. Lasipinnoitettu äärimmäisen tarkka lämpötilasensori on osa ehkäisytietokonettasi. Näet mitatun lämpötilasi hedelmällisyystietokoneesi näytöltä ja laitteesi algoritmi arvioi hedelmällisyytesi merkkivaloin heti mittauksen jälkeen seuraavan 24 tunnin ajaksi. Natural Cycles:in käyttäjänä tallennat mitatun lämpötilasi manuaalisesti sovellukseen, jolloin käyttäjävirheen riski on suuri. Natural Cycles suosittelee käyttäjilleen virtsatestejä vihreiden päivien lisäämiseksi, mutta hedelmällisyystietokoneen toiminta perustuu kehon lämpötilan mittaukseen eikä virtsatestejä tarvita. Laitteidemme odotettu elinikä on seitsemän vuotta. Laitteisiimme on valmiiksi tallennettu 900 000 kiertoa vertailutiedoksi, eikä niiden korkealaatuinen mittausjärjestelmä salli mittausvirheitä. Laitteillamme ei ole kuukausimaksua. Sijoitat hedelmällisyystietokoneesi kertaluontoisesti ja saat aina apua asiakaspalvelustamme suomenkielellä.

Kysyin lääkäriltäni mielipidettä hedelmällisyystietokoneen hankintaan ja hän ei ollut kuullut siitä, miksi kaikki lääkärit eivät ole tietoisia laitteistanne?

Teemme jatkuvasti töitä tietouden lisäämiseksi lääkäreiden keskuudessa. Olemme vielä kasvuvaiheessa oleva yritys ja resurssimme ovat rajalliset, mutta etenemme asian kanssa.

Luin lehdestä artikkelin, jossa luomuehkäisymenetelmät saivat negatiivista arvostelua, miksi näin?

Jokaisella on oikeus mielipiteeseensä ja lääkäreiden mielipiteet luomuehkäisystä ovat sekä puolesta että vastaan. Valitettavan usein artikkeleissa sekoitetaan ehkäisysovellukset sekä hedelmällisyystietokoneet keskenään. Tästä syystä lehtiartikkelit ovat saattaneet sisältää jopa asiavirheitä koskien hedelmällisyystietokoneita. Tässä on muutama artikkeli, joissa hedelmällisyystietokoneen toimintaan on perehdytty ja asiavirheitä ei esiinny
Yle uutiset
Helsingin uutiset
Yle Kuningaskuluttaja

Toimitetaanko hedelmällisyystietokoneen mukana kaikki tarvitsemani?

Kyllä. Kaikkien laitteidemme pakkaukset sisältävät kaiken tarvittavan.

Milloin voin luottaa hedelmättömyysilmaisimeen?

Heti ensimmäisestä käyttöpäivästä alkaen.

Onko hedelmällisyysnäyttö luotettava myös, jos syön lääkkeitä?

Tämä riippuu siitä, onko kyse satunnaisesta särkylääkkeestä – mikä ei ole ongelma – vai pidemmästä lääkekuurista. Jos kyseessä on lääkekuuri, kysy lääkäriltäsi tai apteekistasi, vaikuttaako lääke ruumiinlämpöösi. Jos vaikuttaa, lopeta lämpötilan mittaaminen lääkekuurin ajaksi. Muussa tapauksessa voit jatkaa mittauksia normaalisti.

Kuinka usein lämpötila täytyy mitata?

Mahdollisimman usein! Tietoarkistojemme perusteella mittausten tiheyden ja vihreiden päivien määrän välillä on selvä yhteys. Yksinkertaisesti sanottuna: mitä useammin mittaat, sitä parempi. ”Hyväksi” käyttäjäksi voidaan määritellä käyttäjä, joka unohtaa alle 10 % mittauskerroista. Tämä vastaa noin 2–3 päivää 28 päivän kierron aikana.

Vähentääkö sairaus hedelmällisyystietokoneen luotettavuutta?

Ei. Jos lämpötilasi nousee sairauden vuoksi, hedelmällisyystietokone ohittaa kyseisen päivän lämpötilamittauksen. hedelmällisyystietokone ei huomioi tätä virheellistä lukemaa laskelmissaan.

Mitä tapahtuu, jos jätän muutaman mittauskerran väliin?

Ei juuri mitään. Laitteeseen tallentuneiden tietojen perusteella hedelmällisyystietokone osaa laskea luotettavasti puuttuvista mittaustuloksista huolimatta. Suosittelemme toki, että mittaat lämpötilasi säännöllisesti mahdollisimman tarkan hedelmällisyystiedon laskemiseksi, mutta muutaman mittauskerran väliin jättäminen ei alenna tuotteen luotettavuutta. Vaikka joutuisitkin sairauden takia jättämään lämpötilan joinakin päivinä mittaamatta, hedelmällisyystietokone palautuu kyllä nopeasti normaalitilaan.

Onko Lady-Comp hedelmällisyystietokone sertifioitu?

Kyllä, Valley Electronicsin ehkäisytietokoneilla on CE-sertifikaatti ja se on rekisteröity luokan I lääkinnällisenä laitteena.

Kuinka kauan laitteen toimitus kestää?

Yleensä laitteidemme toimitusaika on viisi arkipäivää.

Kuinka pitkä takuuaika hedelmällisyystietokoneilla on?

Pearly ja Lady-Comp Pro hedelmällisyystietokoneilla on kahden vuoden valmistajan antama takuu.

Harrastan rankkaa urheilua. Täytyykö minun toimia millään erityisellä tavalla?

Rankka urheilu saattaa vaikuttaa kiertoon ja estää ovulaation. Luonnollinen perhesuunnittelu ei kuitenkaan estä lihasten kehittymistä, kuten esimerkiksi e-pillerit tekevät. Voimme analysoida muutaman kuukauden ajalta mittaamasi kierrot, jotta näet, vaikuttaako urheilu kiertoosi.

Suojaako hedelmällisyystietokone sukupuolitaudeilta?

Hedelmällisyystietokone ei tarjoa suojaa sukupuolitaudeilta. Käytä aina kondomia.

Miten hedelmällisyys voidaan laskea pelkän peruslämpötilan perusteella?

Hedelmällisyystietokoneeen toiminta perustuu perusruumiinlämmön mittaamiseen, tallentamiseen ja analysointiin. Peruslämpö on kehosi lämpötila, kun olet levossa. Useimpia tieteellisiä tarkoituksia varten välittömästi heräämisen jälkeinen ruumiinlämpö katsotaan peruslämpötilaksi.
Hedelmällisyyskiertoon vaikuttaa ensisijaisesti kaksi hormonia, estrogeeni ja progesteroni. Estrogeenia on elimistössä eniten kierron ovulaatiota edeltävänä aikana (munarakkulavaiheessa), eli kuukautisten alusta aina ovulaatiohetkeen saakka. Luteaalivaiheessa heti ovulaation jälkeen progesteronin tuotanto kasvaa ja pysyy korkeana aina seuraavien kuukautisten alkuun saakka. Progesteroni aiheuttaa noin 0,2 Celsius-asteen muutoksen peruslämpötilassa.

Hedelmällisyystietokoneesi käyttää kehittynyttä algoritmia muutoksen havaitsemiseen keskilämpötila-arvoissa ovulaatiota edeltävänä ja sen jälkeisenä aikana. Kun hedelmällisyystietokone havaitsee muutoksen, se tietää, että ovulaatio on tapahtunut ja että et enää ole hedelmällinen.
Aluksi hedelmällisyystietokone määrittää hedelmällisyysaikasi tilastotietojen perusteella. Tilastojen mukaan ovulaatio saattaa tapahtua jo 11. kiertopäivänä, joten hedelmällisyystietokone alkaa näyttää punaista 6. tai 7. päivänä kuukautistesi pituudesta riippuen. Punaiset päivät jatkuvat, kunnes hedelmällisyystietokone pystyy vahvistamaan ovulaation. Alussa hedelmällisyystietokone on erittäin varovainen hedelmällisyyden arviossa ja käyttäjä saa enemmän punaisia tai keltaisia päiviä ennen kuin hedelmällisyystietokone on varma, että lämpötilan muutos todella johtuu ovulaatiosta eikä jostakin muusta tekijästä.

Muutaman ensimmäisen kierron kuluessa hedelmällisyystietokone oppii oman ainutlaatuisen rytmisi ja alkaa vähitellen vähentää punaisia tai keltaisia päiviä. Hedelmällisyystietokone pystyy aikaa myöten määrittämään ovulaation tarkemman ajankohdan ja rajoittamaan hedelmällisyyskauden (punaiset päivät) alkamaan 5 päivää ennen aikaisinta ovulaatiotasi. Hedelmällinen kausi jatkuu, kunnes laite vahvistaa ovulaation tapahtuneen.

Kuinka kauan hedelmällisyystietokoneelta kestää oppia kiertoni luotettavasti?

Sanomme yleensä, että hedelmällisyystietokoneella on 3–4 kierron oppimisvaihe. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että saisit tänä aikana yhtään vihreätä (hedelmätöntä) päivää. Hedelmällisyystietokoneesi aloittaa hyvin varovaisesti ja perustaa arvionsa hedelmällisestä ajastasi ensisijaisesti tilastotietoon. Tilastollisesti ovulaatio voi tapahtua jo kierron 11. päivänä, minkä vuoksi hedelmällisyystietokoneesi aloittaa punaiset (hedelmälliset) päivät 6. tai 7. kiertopäivänä kuukautistesi pituudesta riippuen. Se näyttää tästä eteenpäin punaista, kunnes ovulaatio on vahvistunut. Tässä vaiheessa ilmaisin muuttuu vihreäksi, mikä tarkoittaa, että raskauden riskiä ei ole. Seuraavien kiertojen kuluessa hedelmällisyystietokone alkaa painottaa omia kiertotietojasi enemmän tilastotietojen sijaan, ja rajaa vähitellen punaisten päivien määrää, kunnes se pystyy määrittämään henkilökohtaisen hedelmällisen jaksosi.

Kenen kehittämä Lady-Comp hedelmällisyystietokone on?

Valley Electronicsin ehkäisytietokoneet on kehittänyt saksalainen tri Hubertus Rehberg sekä entinen Düssedorffin naistentautien ylilääkäri, professori G. Freundl. Hän on testannut laitteet kliinisesti useaan otteeseen. Tulokset on esitelty useissa eurooppalaisissa lääketieteellisissä konferensseissa. Heillä on ollut tukenaan tiimi, johon kuuluu gynekologeja, ohjelmistoasiantuntijoita, elektroniikkainsinöörejä ja suunnittelijoita. Vuodesta 1986 tiimi on tehnyt ehkäisyn alalla käänteentekevää työtä. Hormoniton ehkäisy ja luonnollinen perhesuunnittelu ovat mahdollisia rasittamatta naisen elimistöä kemiallisesti. Valley Electronicsin tiimi parantaa ehkäisytietokoneitamme jatkuvasti. Tämä takaa, että saat laadukkaan laitteesi lisäksi käyttöösi kaiken vuosien varrella kootun tiedon. Lady-Comp hedelmällisyystietokone on EN ISO 13485:2012 -standardin mukaan sertifioitu lääkinnällinen laite.

Missä iässä voin aloittaa hedelmällisyystietokoneen käytön?

Yleisesti ottaen voit käyttää hedelmällisyystietokonetta heti, kun olet sukukypsässä iässä. Hedelmällisyystietokone ei tarjoa suojaa sukupuolitauteja vastaan – käytä siis kondomia. Hedelmällisyystietokoneen käytön on oltava säännöllistä, jotta se olisi tehokas.

Voinko käyttää hedelmällisyystietokonetta, jos tupakoin tai käytän alkoholia?

Tupakoinnin ei pitäisi vaikuttaa kiertoon tai hedelmällisyystietokoneen toimintaan. Runsas alkoholin käyttö sen sijaan vaikuttaa! Jätä seuraava lämpötilamittaus väliin, kun olet viettänyt illan juhlien.

Tekniset ongelmat ja vianmääritys

Mitä jos lämpötilavaihteluni on erittäin vähäistä?

Jos lämpötilasi muutokset ovat jostain syystä liian vähäisiä, hedelmällisyystietokone pitää punaisen merkkivalon päällä pidempään ja vaihtaa sen sitten keltaisen kautta vihreään. Pienet lämpötilamuutokset voivat kertoa hormoniepätasapainosta. Ovulaatiottoman kierron aikana lämpötilan nousua ei tapahdu, koska ovulaatiotakaan ei tapahdu. Keltarauhashormonin puute (Corpus Luteum Insufficiency, CLI) aiheuttaa myös lämpötilamuutosten vähäisyyttä tai puutetta, koska elimistö ei tällöin tuota niin paljon progesteronia, että peruslämpötila kohoaisi.

Vaihdevuosien alkuvaiheissa olevat naiset saattavat myös huomata, että lämpötilan nousu on vähäisempää, koska estradiolin ja progesteronin tuotanto vähenee. Mahdollista on myös, että vähäinen lämpötilan muutos johtuu lämpötilamittauksen häiriöistä. Varmista, että pidät anturia aivan paikallaan kielen alla ja että pidät suusi kiinni, kun mittaat lämpötilan. Yritä aina mitata lämpötila samasta kohdasta suussasi tarpeettomien lämpötilavaihtelujen välttämiseksi.

Mitä jos lämpötilatiedoissani näyttää olevat häiriöitä?

Hedelmällisyystietokone on suunniteltu toimimaan mittaushäiriöistä huolimatta – ne aiheuttavat vain lisää keltaisia päiviä. Voit parantaa mittaustuloksiasi seuraavasti:
• Mittausajan valitseminen. Mittaa lämpötilasi heti, kun heräät aamulla, ennen kuin nouset sängystä. Mitä säännöllisempää unesi on ennen mittausta (vähintään 4 tuntia), sitä parempi.
• Yöasun valinta. Jos vaihdat villapyjamasta silkkiseen yöpaitaan, ruumiinlämpösi muuttuu myös, vaikka muutos onkin vähäinen. Yöasun jatkuva vaihtelu saattaa aiheuttaa häiriöitä ehkäisytietokoneen mittaustuloksiin.
• Makuuhuoneen lämpötila. Yleensä makuuhuoneesi on aina saman lämpöinen ja siten myös kehosi. Siinä missä yöasun valinta vaikuttaa ruumiinlämpöösi, myös makuuhuoneen lämpötila ja lakanoiden paksuus vaikuttavat lämpötilaasi nukkuessasi.
• Mittauskohdan valitseminen. Yritä mitata lämpötilasi aina samasta kohdasta suussasi joka päivä. Paras paikka on suun pehmeä alaosa, kevyesti painaen. Vältä lämpötilasensorin liikuttelua suussasi, kun mittaat (olemme kokeilleet tätä laboratoriossa ja nähneet lämpötilan muutokset). Laitteemme ovat suunniteltu hylkäämään liian häiriöiset mittaustulokset.

Voiko lämpötilavaihteluni olla liian voimakasta?

Ei oikeastaan. Naisten tavallinen lämpötilavaihtelu on noin 0,3 C. Jos vaihteluvälisi on yli 0,5 C, mittauksessa on saattanut mennä jotakin vikaan. Ota yhteyttä tukeen ja pyydä tarkempaa arviota.

Miten voin puhdistaa hedelmällisyystietokoneen?

Puhdista hedelmällisyystietokone tarvittaessa kostealla liinalla ja desinfiointi-aineella. Älä upota laitetta veteen, laite ei ole vesitiivis.

Voinko päivittää Lady-Comp-laitteeseeni Lady-Comp baby-ohjelmiston?

Kyllä. Voimme koska tahansa päivittää Lady-Comp-laitteeseesi Lady-Comp baby-ohjelmiston. Lady-Comp baby avustaa perhesuunnittelussa ja silloin kun hedelmällisyytesi on laskenut. Lady-Comp baby antaa erittäin tarkkoja ennusteita hedelmällisimmistä päivistäsi ja rekisteröi myös, jos et ovuloi tai jos sinulla on hormonaalinen epätasapaino. Asiakaskyselyissä selvisi, että 75% naisista, jotka eivät olleet onnistuneet tulemaan raskaaksi aiemmin, onnistuivat siinä Lady-Comp babyn avulla. Osta ohjelmistopäivitys verkkosivuiltamme ja saat sähköpostitse päivitysohjeet. HUOM! Lady-Comp Pro-malli sisältää jo Lady-Comp babyn perhesuunnitteluominaisuudet

Pitääkö laitteen aina herättää minut vai voinko mitata lämpötilan, vaikka herätyskello ei ole asetettu päälle?

Sinun ei tarvitse käyttää ehkäisytietokoneen omaa herätyskelloa, jos voit muuten varmistaa, että mittaat lämpötilasi ajallaan heti herättyäsi. Ehkäisytietokoneessa on +/- kolmen tunnin mekanismi eli jos olet edellisenä päivänä mitannut lämpötilasi klo 9, mittaus on tänään mahdollista klo 06-12 välisenä aikana.

Kysymyksiä kierrostani

Mitä tapahtuu, jos kiertoni on pidempi/lyhyempi kuin tavallisesti?

Kuukautiskierrossa esiintyy normaalistikin jonkin verran vaihtelua. Useimpien käyttäjien ovulaatiopäivässä on 1–3 päivän vaihteluväli tilastonäkymässä. Ehkäisytietokone käyttää tätä tietoa algoritmissa luodakseen luotettavan alueen, jonka vihreät päivät todella ovat vihreitä.
Suurempi ovulaatiopäivän vaihtelu tarkoittaa, että hedelmällisyystietokoneen täytyy näyttää enemmän keltaisia päiviä voidakseen olla varma kiertosi vaiheesta.

Kiertoni on epäsäännöllinen. Voinko silti käyttää hedelmällisyystietokonetta?

Kyllä. Hedelmällisyystietokoneesi on suunniteltu käsittelemään eri pituisia kiertoja turvallisuutta vaarantamatta. Äärimmäiset vaihtelut saattavat kuitenkin tehdä laitteen käytöstä hieman turhauttavaa, koska keltaisten päivien määrä lisääntyy suuresti. Muutamien päivän vaihtelut eivät ole ehkäisytietokoneelle ongelma eikä mikään.

Jos kiertosi on tavallisesti säännöllinen, mutta vaihtelua esiintyy lyhyellä aikavälillä enemmän, hedelmällisyystietokoneesi sopeutuu myös tähän tilanteeseen. Jos kierrossasi oli aiemmin paljon vaihtelua sisältänyt jakso, on ehkä syytä nollata hedelmällisyystietokone, jotta se pystyy mukautumaan nopeammin nykyiseen, säännöllisempään kiertoosi. Ota yhteyttä tukeen, jos haluat lisätietoja.

Jos osa kierroistasi on kuitenkin jopa useiden kuukausien mittaisia, suosittelemme luonnollisten kiertoa säätelevien valmisteiden käyttöä (luontaistuotteet).

Kiertoni vaihtelee paljon. Mitä voin tehdä?

B6-vitamiinin tiedetään auttavan kuukautiskiertoa ohjaavien hormonien säätelyssä. Siveydenpuuna tai munkinpippurina tunnettu yrttivalmiste (Vitex agnus-castus) auttaa myös hormonien säätelyä ja siten tasoittaa kiertoa.

Tärkeitä vitamiineja hedelmällisyyden parantamiseen.

Vitamiineilla on tärkeä rooli hedelmällisyyden edistämisessä. B6-vitamiini edistää hedelmöittymistä, kun taas E-vitamiini saattaa lisätä hedelmällisyyttä. A-vitamiini parantaa limakalvojen muodostusta sekä kohdussa että emättimessä. Tämä on tärkeää hedelmöittyneen munasolun kiinnittymisen kannalta. Puutostila saattaa aiheuttaa hedelmöittyneen munasolun poistumisen elimistöstä.

Mitä minun pitäisi tehdä, jos kuukautisia ei tule?

Ota yhteys lääkäriisi.

Kuukautiskiertosi

Olet ainutlaatuinen – yksikään nainen ei ole täsmälleen samanlainen kuin sinä. Hedelmällisyystietokoneesi oppii oman, yksilöllisen kiertosi seuraamalla sitä.

Mitkä ruoat sisältävät paljon estrogeenia?

Soija, pellavansiemenet, parsa, kaurahiutaleet ja valkosipuli.

Vaikuttaako laihdutus kiertooni?

Kohtuullinen laihdutus ei yleensä vaikuta kiertoon. Raju laihdutuskuuri saattaa kuitenkin estää ovulaation ja kierto voi siksi muuttua epäsäännölliseksi.

Kuinka jälkiehkäisypilleri vaikuttaa kiertooni?

Ei tiedetä miten jälkiehkäisypillerit vaikuttavat kehon aamulämpötilaan, koska niiden vaikutus on aina yksilöllistä, joten tästä syystä sinun on odotettava seuraaviin kuukautisiisi asti ja jatkettava laitteen käyttöä vasta sitten. Tämä ohjeistus pätee silloin, jos jälkiehkäisypilleri ei vaikuta kierron pituuteen ja kuukautiset alkavat kutakuinkin normaalissa aikataulussa.

Jos taas kuukautiset alkavat välittömästi ja kierto jää paljon normaalia lyhyemmäksi, tätä vuotoa ei merkitä laitteeseen kuukautisiksi. Myöskään lämpötilan mittauksia ei tässä kohtaa jatketa, vaan odotetaan seuraavia kuukautisia, mitkä merkataan laitteeseen ja tämän jälkeen mittauksia jatketaan normaalisti.

Vaihdevuoteni alkavat pian. Onko minun enää järkevää aloittaa hedelmällisyystietokoneen käyttöä?

Kyllä, hedelmällisyystietokone on edelleen luotettava tämän siirtymäkauden aikana. Satunnaiset viiveet ovulaatiossa tai ovulaation puuttuminen saavat hedelmällisyystietokoneen näyttämään keltaisia päiviä. Tämä voi itse asiassa auttaa sinua näkemään, miten kiertosi muuttuu. Myös taloudellisesti hedelmällisyystietokoneen hankinta kannattaa. Koska tuotteemme ovat erittäin kestäviä, voit helposti myydä hedelmällisyystietokoneesi jollekulle muulle, kun et enää tarvitse sitä.

Voinko käyttää hedelmällisyystietokonetta imettäessäni? Entä jos kiertoni ei ole palautunut?

Suosittelemme, että alat mitata lämpötilasi hedelmällisyystietokoneeseen mahdollisimman usein noin kuusi viikkoa synnytyksen jälkeen. Aluksi peruslämpötilasi sahaa tyypillisesti ylös ja alas. Hedelmällisyystietokone näyttää keltaista, mikä tarkoittaa hedelmällistä tässä vaiheessa. Muutamia päiviä ennen ensimmäistä ovulaatiota lämpötilat laskevat noin kuuden päivän ajaksi ja nousevat sitten äkillisesti, mikä on normaalisti ovulaation merkki. Kaikissa toistaiseksi analysoimissamme kierroissa ehkäisytietokone tunnisti tämän ovulaation oikein ja näytti vihreää 4–5 päivää kestäneiden huomattavasti korkeampien lämpötilojen jälkeen, kuten odotettavissa onkin, jos noudatetaan tiukasti Döringin tai sensiplanin lämpötila-analyysisääntöjä.

Suosittelemme, että synnytyksen jälkeen (riippumatta siitä, imetetäänkö vai ei) ehkäisynä käytetään estemenetelmää, kunnes hedelmällisyystietokone antaa ensimmäiset vihreät päivät. Tästä eteenpäin kierto on useimmiten suhteellisen normaali ja palaa tavalliseen hedelmällisyyden tilan vihreä–punainen–vihreä-vaihteluun. Naiset, joille Billingsin menetelmä on ennestään tuttu, voivat myös käyttää sitä limanerityksen analysointiin mahdollisten hedelmättömien päivien tunnistamiseksi keltaisen kauden aikana.

Miten hedelmällisyystietokonetta käytetään?

Kuinka pian voin luottaa hedelmällisyysnäyttöön?

Voit luottaa hedelmällisyysnäyttöön heti ensimmäisestä käyttöpäivästä. Hedelmällisyystietokoneesi on alussa varovaisempi, mikä tarkoittaa, että se antaa enemmän keltaisia tai punaisia päiviä. Kun hedelmällisyystietokone alkaa oppia tuntemaan sinut ja kehosi, keltaiset tai punaiset päivät vähenevät. Mitä säännöllisemmin mittaat, sitä parempi – muista siis jatkaa mittauksia.

Mistä lämpötila mitataan?

Kielen alta suu suljettuna.

Milloin voin aloittaa hedelmällisyystietokoneen käytön?

Heti laitteen saatuasi. Jos kuitenkin olet juuri lopettanut hormonaalisen ehkäisyn käytön, suosittelemme, että odotat tyhjennysvuotoa ennen kuin aloitat mittaamisen ehkäisytietokoneella. Älä syötä ensimmäistä vuotoa kuukautisina ehkäisytietokoneeseen. Se ei ole aito kuukautisvuoto, vaan hormonaalinen tyhjennysvuoto. Laite on aina ehdottoman turvallinen.

Voinko tarkistaa hedelmällisyystilani myöhemmin päivän aikana?

Kyllä voit, riippuen mitä laitetta käytät, sinun on katsottava tarkemmat ohjeet ohjekirjasta.

Olen unohtanut muutaman mittauksen. Mitä teen nyt?

Yhden tai kahden mittauskerran unohtaminen ei ole ongelma. Hedelmällisyystietokoneesi ohjelma osaa käyttää yleisiä tietojaan kuukautiskierroista yhdessä aiempien kiertotietojesi kanssa hedelmällisyytesi laskemiseen. Useiden mittausten unohtaminen kierron aikana johtaa kuitenkin suurempaan punaisten tai keltaisten päivien määrään.

Haluan aloittaa hedelmällisyystietokoneen käytön raskauden jälkeen. Mitä minun pitää tehdä?

Suosittelemme ehdottomasti, että nollaat hedelmällisyystietokoneen (poistat tiedot) raskauden jälkeen. Raskaus on saattanut muuttaa kuukautiskiertoasi. Huomaa, että voit käyttää hedelmällisyystietokonetta imettäessäsi, mutta se ei voi ennustaa ensimmäistä ovulaatiota ja näyttää siksi keltaisia päiviä, kunnes ovulaatio on taas vahvistettu.

Nukun melko epäsäännöllisesti (vuorotyö, öisin heräileminen, viikonloppuisin pitkään nukkuminen jne.). Voinko silti käyttää hedelmällisyystietokonetta?

Kyllä, ja itse asiassa hedelmällisyystietokone on suunniteltu nimenomaan tämän tyyppisille naisille. Jos teet vuorotyötä, sinun on asetettava herätysaika uuteen haluttuun mittausaikaan, kun työvuorosi vaihtuu. Herätyksen ajankohdan voi halutessaan muuttaa vaikka päivittäin.

Minulla on vauva, mikä tarkoittaa, että joudun usein heräämään keskellä yötä. Voinko silti käyttää hedelmällisyystietokonetta?

Kyllä. Perussääntö on, että lämpötila tulisi mitata vähintään neljän tunnin yhtäjaksoisen unen jälkeen. Jos tämä ei joinakin öinä onnistu, se ei haittaa. Hedelmällisyystietokone on suunniteltu toimimaan automaattisesti puuttuvista mittauksista huolimatta, kunhan mittaamatta jättäminen ei tule tavaksi.

En saanut nukutuksi. Voinko silti luottaa laitteeseen?

Kyllä. Jos mittaustulokseen vaikuttaa huonosti nukuttu yö tai alkoholin runsas nauttiminen (satunnainen mittaamatta jättäminen ei ole ongelma), se ei tarkoita, etteikö hedelmällisyysnäyttö olisi luotettava. Hedelmällisyystietokone reagoi kiertosi vaiheeseen sopivalla tavalla. Joko mittaustulos tunnistetaan poikkeukselliseksi ja se jätetään huomioimatta, tai laite näyttää keltaista tai punaista kyseiselle päivälle varmuuden vuoksi. Jos olet ollut juhlimassa ja käyttänyt runsaasti alkoholia tai tiedät, että sinulla on kuumetta, jätä lämpötilan mittaus välistä, jotta laitteeseen ei tallennu turhaan poikkeavia lämpötiloja.

Täytyykö minun tehdä mitään erityistä matkustaessani? Mitä jos siirryn aikavyöhykkeestä toiseen?

Voit käyttää hedelmällisyystietokonetta niin pitkillä kuin lyhyilläkin matkoilla. Kohdemaahan saapuessasi aseta kello paikalliseen aikaan ja jatka mittauksia normaalisti.

Kun matkustat yön yli, jätä lämpötila mittaamatta saapumisaamuna ja mittaa se sitten normaalisti seuraavana päivänä. Varmista, että nukut vähintään neljä tuntia yhtäjaksoisesti saadaksesi luotettavan mittaustuloksen. Toimi samoin kotiin palatessasi.

Voinko jakaa hedelmällisyystietokoneen ystäväni kanssa?

Et. Lady-Comp on henkilökohtainen hedelmällisyystietokoneesi . Jos haluat antaa hedelmällisyystietokoneen ystävällesi, poista siitä ensin kaikki omat tietosi.

Miten saan parhaat mittaustulokset?

1. Paina hedelmällisyystietokoneen aktivointipainiketta joko sammuttaaksesi herätyskellon tai käynnistääksesi laitteen. Toimi näin heti kun heräät, ennen kuin nouset ylös.
2. Paina painiketta toisen kerran, jolloin mittaus käynnistyy. Nyt voit mitata lämpötilasi.
3. Aseta anturi kielen alle ja sulje suu. Mittaus kestää noin minuutin.
4. Laite antaa äänimerkin mittauksen päättymisen merkiksi.

Kuinka kauan lämpötilani tallentaminen kestää?

Lämpötilan mittaaminen, tallentaminen ja analysointi ja lasketun hedelmällisyyden näyttäminen kestää noin yhden minuutin.

Miten hedelmällisyystietokone sammutetaan?

Hedelmällisyystietokone sammuu automaattisesti 60 sekunnin käyttämättömänä olon jälkeen.

Pitääkö lämpötila mitata aina samaan aikaan päivästä?

Lämpötila on tärkeätä mitata heti heräämisen jälkeen ennen ylös nousemista, mutta kellonajalla ei ole merkitystä. Mitä säännöllisemmin mittaat, sitä useammin hedelmällisyystietokone pystyy näyttämään vihreätä valoa.

Voinko harrastaa seksiä ennen mittausta?

Et. Mittaa lämpötilasi heti herättyäsi, ennen kuin teet mitään fyysistä. Jos unohdat, jätä lämpötilasi mittaamatta sinä päivänä. Ehkäisytietokone käyttää tietojaan kierrostasi yhdessä tilastotietojen kanssa hedelmällisyytesi laskemiseen kyseiselle päivälle.

Siittiöt voivat pysyä elossa emättimessä jopa viisi päivää, joten hedelmällinen ajanjakso alkaa jo viisi päivää ennen ovulaatiota. Ottavatko laitteenne tämän huomioon?

Kyllä. Laite ottaa huomioon siemennesteen pisimmän mahdollisen eliniän (5 päivää) tehdessään hedelmällisyyslaskelmia.

Merkitsin kuukautiset alkaneeksi vahingossa. Miten voin muuttaa tietoa?

Jos ilmoitit kuukautiset virheellisesti viimeisten kolmen päivän aikana, voit korjata tiedot. Kuukautistietoja voi muokata vain kolmelta edelliseltä päivältä. Siksi kuukautiset pitäisi ilmoittaa ehkäisytietokoneelle vain niinä päivinä, jolloin ne ovat käynnissä. Katso ohjekirjasta miten virheellisesti merkityt kuukautistiedot on mahdollista korjata.

Miten tiedän, milloin olen hedelmällinen?

Paras tapa on aina tarkistaa hedelmällisyystietokone näyttö aamuisin lämpötilan mittaamisen jälkeen. Hedelmällisinä päivinä hedelmällisyystietokoneen punainen merkkivalo palaa.

Miten saan lisää vihreitä päiviä?

Ensimmäinen askel mahdollisimman runsaiden vihreiden päivien saamiseksi on mitata lämpötilasi joka aamu heti herättyäsi, ennen ylös nousemista. Mitä useammin unohdat mitata lämpötilasi, sitä harvemmin saat vihreitä päiviä.

Laaja ovulaatiovaihtelu tuottaa enemmän punaisia päiviä, joten on tärkeää, että elimistösi saa kaikki tarvittavat vitamiinit ja ravinteet. Ravintolisät, kuten B6-vitamiini ja siveydenpuu (munkinpippuri) auttavat hormonien säätelyä ja siten myös ovulaatiota. Suuri henkinen stressi tai fyysinen rasitus voivat myös vaikuttaa vihreitä päiviä vähentävästi. Maratonharjoittelu tai liiallinen kuntoilu saattavat viivästyttää tai jopa estää ovulaation, mikä johtaa useampiin punaisiin tai keltaisiin päiviin. Henkisen paineen helpottamiseksi voit yrittää varata muutaman minuutin päivittäin esimerkiksi joogaan, meditointiin tai vaikka vain kirjan lukemiseen – mikä sinulle itsellesi parhaiten sopii.

Milloin voin mitata lämpötilani ensimmäisen kerran?

Voit aloittaa heti. Sinun ei tarvitse odottaa ensimmäisiä kuukautisia. Jos kuitenkin olet käyttänyt hormonaalista ehkäisyä, se on lopetettava ennen mittausten. Hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen jälkeen, suosittelemme, että odotat tyhjennysvuotoa ennen kuin aloitat mittaamisen hedelmällisyystietokoneella. Älä syötä ensimmäistä vuotoa kuukautisina hedelmällisyystietokoneelle. Se ei ole aito kuukautisvuoto, vaan hormonaalinen tyhjennysvuoto. Tyhjennysvuoto alkaa yleensä seitsemän päivän kuluessa, kun olet lopettanut hormonaalisen ehkäisyn. Laite on aina ehdottoman turvallinen.

Shopping Cart